Arbeiderpartiet vil begrense profitt i velferd

- Vil stoppe store profittuttak fra barnehagene

Arbeiderpartiet vil hindre at kommersielle selskaper tar ut store gevinster fra barnehagedrift, og ønsker et strengere regelverk for å rydde opp. Nestleder Hadia Tajik og utdanningspolitisk talsperson Martin Henriksen viser til at antallet kommersielle barnehagekjeder øker, mens ideelle og små barnehageeiere settes under press og kjøpes opp.

- Vi vil at foreldre skal være sikre på at pengene de betaler går til å gjøre barnehagen enda bedre for barna. Derfor vil vi hindre at kommersielle skal kunne hente ut store gevinster fra barnehagesektoren, som finansieres av fellesskapets midler og foreldrebetaling. De over 23 milliardene private barnehage mottar hvert år skal komme barna til gode, og barnehager skal ikke være spekulasjonsobjekt, understreker Tajik. 

Stortinget skal i februar behandle et representantforslag fra SV om profitt i barnehage. Ap vil i behandlingen av forslaget fremme forslag som sørger for:

· At fellesskapets midler blir i barnehagene og uttak av profitt begrenses gjennom et tydeligere og strengere regelverk.

· Klare kvalitetskrav som sikrer at alle barn får et godt tilbud, og mulighetene til profittuttak reduseres.

· At det sikres åpenhet om hvor pengene i sektoren går.

Henriksen viser til at halvparten av norske barn går i en privat barnehage, og at private barnehager utgjør et viktig tilbud, der de fleste driver skikkelig og har god kvalitet.

- Folk er generelt godt fornøyd med barnehagen sin. Det Ap ønsker er å sikre at midlene brukes på barna, og hindre en utvikling der barnehager blir spekulasjonsobjekter for store investorer. Da må vi gjøre reglene tydeligere, og verne om de ideelle og barnehagene som ikke tar ut store utbytter. Våre felles velferdstjenester skal ikke være et sted å investere for å hente ut profitt, sier Henriksen.

Tajik og Henriksen forteller samtidig at Arbeiderpartiet legger frem forslag om å utrede hvordan private barnehager får lønns-, arbeids- og pensjonsvilkår minst på linje med offentlig sektor, og at kommunene får anledning til å stille samme krav til private som kommunale barnehager når det kommer til blant annet åpningstider og opptak av barn med spesielle behov.

Private barnehager omfatter både ideelt og kommersielt barnehagedrift, men de kommersielle overtar stadig flere av de ideelle. Arbeiderpartiet vil bedre kårene for de ideelle barnehagenes, slik at de ikke utkonkurreres av de kommersielle barnehagekjedene.

Vi skal ha et mangfoldig barnehagetilbud i Norge, derfor må vi sørge for at de ideelle ikke utkonkurreres av store kommersielle kjeder. Vi vil endre loven slik at kommunene i fremtiden skal kunne prioritere de ideelle barnehagene, sier Henriksen.

Ap ønsker også en bedre oversikt over pengestrømmene i velferden. Partiet er bekymret for en utvikling der barnehager blir attraktive investeringsobjekter og at de kommersielle barnehagekjedene tar over større deler av driften.

- I dag vet vi for lite om hvor pengene går, det gjennomføres få tilsyn, og det finnes eksempler på at enkelte aktører tar ut store utbytter fra barnehagedrift. Ap vil ha all nødvendig informasjon på bordet for å kunne sikre at midlene til barnehage brukes på kvalitet for barna, som flere ansatte med riktig kompetanse, sier Henriksen.

Utdanningspolitisk talsperson Martin Henriksen (Ap)

Utdanningspolitisk talsperson, Martin Henriksen (Ap)